Kullancsok 2022-05-06

Kedves Páciensek!

A jó idő beköszöntével egyre gyakrabban kirándulunk, kertészkedünk, egyre több időt töltünk a természetben. Sajnos ezzel nemcsak mi emberek vagyunk így hanem a kullancsok is. Az utóbbi években tapasztalt enyhébb telek miatt a kullancsszezon kezdete is előbbre tolódik.

 

Az alábbiakban kiemelnék néhány, a kullancsokkal kapcsolatos legfontosabb információt valamint a linkeken további részletes és hiteles tudnivalót olvashatnak:

 

- A kullancsok az aljnövényzetben élnek onnan másznak fel ez emberre és nem a fáról potyognak ránk. Ezért érdemes puha, világos, jól záródó ruhában, zokniban kirándulni.

- A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, nem kell miatta ügyeletre menni. Egy jó csipesszel vagy erre kitalált speciális kullancskiszedőkkel bárki ki tudja szedni magából vagy másból. Tilos a kullancsot bekenni, nyomkodni, körömmel kaparni.

- Ha beleszakad a szájszerve nem kell pánikolni, mert pár napon beül kilökődik a bőrből mint egy apróbb tüske és csak egy pár napig tartó helyi reakciót okoz.

- A csípés helyét kb. 1 hétig érdemes figyelni mert a helyi reakciók addigra elmúlnak, valamint a Lyme betegeségre jellemző bőrelváltozás pedig 80%-ban megjelenik.

- Kirándulás, szabadban tartózkodás után mindig át kell vizsgálni a bőrünket, mert minél hamarabb kiszedjük a kullancsot annál kisebb az esélye, hogy megfertőz minket valamilyen kórokozóval.

- Hazánkban a két leggyakoribb betegség amit kullancs terjeszt:  a vírusos agyvelőgyulladás (Früh Sommer Meningo-Encephalitis, FSME),  és a Lyme-kór.

- Az agyvelőgyulladás nem gyógyítható viszont oltással megelőzhető. Az oltás mindenkinek ajánlott, mert a kullancs városi parkban, játszótéren is belénk fúródhat nemcsak erdei kirándulásokon. Az oltási sor 3 alapoltásból áll és aztán 3 ill. 5 évente ismételendő.

- Lyme-kór esetében sajnos nincs oltás, de a betegség antibiotikum kezeléssel gyógyítható.

További részletes, aktuális információ olvasható még a honlapom "Egészségről, betegségről" menüpontja alatt is , valamint az alábbi linkeken.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol

http://heimpalkorhaz.hu/blog/faq/mit-tegyek-kullancs-csipes-eseten/