Vérvétellel kapcsolatos változások 2023-07-15

Hír kép

Tisztelt Páciensek!

 

Sajnos a laborvizsgálatok NEAK finanszírozása 20 éve változatlan, ezért a működési költségek kifejezett emelkedése és a vizsgálatok magas száma miatt rendkívül veszteségessé vált a labor szolgáltató működése.

Ahhoz, hogy labor továbbra is működhessen, bizonyos változások, szigorítások bevezetése vált szükségessé:

- a Keveháza utcai "kényelmi" vérvétel megszűnik, mert műszakonként csak heti 1x történik vérszállítás, ami kizárólag a fekvőbetegek otthoni vérvételének lebonyolítását teszi lehetővé.

- területen kívüli lakosok - a lakcímkártyán szereplő cím nem XI. kerületi - vérvétele elsősorban a saját kerületükben, településükön  történjen. Ha mégis a Szent Kristóf rendelőbe mennek, akkor hosszabb várakozásra számíthatnak.

- a műtét előtti laborvizsgálatokat abban az intézményben kell elvégezni ahol a műtét történik.

- a laborvizsgálatok eldöntése orvosi kompetencia, nem a beteg kérésére történik.

- munkaalkalmasság miatt vett laborvizsgálatok térítésesek, NEAK terhére nem végezhetőek.

- mikrobiológiai vizsgálatokat (vizelettenyésztés, orr-garat tenyésztés, széklettenyésztés) NEAK terhére csak a Synlab, Semmelweis Egyetem és a Szent László Kórház laborja végzi, a levett mintát a betegnek kell a laborba eljuttatnia.

A fent leírtak Önöknek és nekünk is egyformán kellemetlenségeket okoznak, tőlünk telhetően próbálunk mindenkinek segíteni, de megértésüket kérjük a kialakult helyzet miatt.