Légúti megbetegedések kezelése 2023-09-26

Hír kép

Tisztelt Páciensek!

Az utóbbi hetekben már tapasztaljuk az őszi-téli időszakra jellemző légúti megbetegedések számának folyamatos emelkedését.

Ezért az alábbiakban néhány fontos információt, tanácsot szeretnék megosztani Önökkel a légúti betegeségekkel kapcsolatban.

Felnőttek esetében a légúti betegségek kb. 90%-át vírusok okozzák. Ennek a kezelés szempontjából van jelentősége. Vírusos megbetegedések esetén az un. tüneti kezelést alkalmazzuk, ez azt jelenti, hogy az adott tünetet kezeljük: 

Virusbetegségekre nem jó az antibiotikum, mert az a baktériumokra hat, ezért ilyenkor nem szoktunk antibiotikumot írni.

A vírusos légúti betegségek gyógyulási ideje 1 hét szokott lenni. Ezt nem lehet gyorsítani, csak a panaszokat enyhíthetjük a tüneti kezeléssel.

A felesleges antibiotikum szedéssel sem lesz gyorsabb a gyógyulás. Az antibiotikum szedésének eldöntése vizsgálatot igénylő, orvosi kompetencia. Az antibiotikum nem a házipatika része. Nem gyógyuló vírusos megbetegedések esetén bakteriális felülfertőződés lehetséges, ezért ebben az esetben ill. eleve bakteriálisnak tűnő tünetek esetén van helye az antibiotikus kezelésnek.

A betegség lefolyására jellemző, hogy az első 3-4 nap a legrosszabb, aztán javulás kezdődik. Ezért 1-2 napos tünetekkel felesleges orvoshoz menni, mert mi sem tudunk mást javasolni a fentieken kívül. Általában jellemző, hogy a reggeli és az esti órák a legrosszabbak, napközben elviselhetőbbek a tünetek.

Mikor forduljunk haladéktalanul orvoshoz:

Légúti tünetek esetén mindig gondolni kell covidra még akkor is ha valaki 4x oltott és többször átesett a betegségen. Ezért érdemes kb. a 3.-4.-napon tesztet végezni.

Hirtelen, egyik óráról a másikra kialakuló magas láz, rendkívül rossz közérzet, fejfájás esetén pedig az influenzára.

Légúti tünetk esetén érdemes kombinált tesztet venni a patikában és tesztet végezni. Ezek a tesztek covid, influenza és RS vírust tudnak kimutatni.

Felnőtt, egyébként egészséges ember estén nem kell feltétlenül lázcsillapításra törekedni csak akkor, ha  39,5 feletti láz vagy ha nagyon rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom van. A napi 2 liter folyadékfogyasztás viszont rendkívül fontos.

Természetesen idős korban, társbetegségek esetében (pl. cukorbetegség, szívbetegség, daganatos betegségek) és várandósságban 38 fok felett is már szükséges a lázcsillapítás.